Till hemsidan FAQ


'FAQ' står för engelskans Frequently Asked Questions.
På denna sida ges svar på återkommande frågor som ställts av kunder och användare men du finner också användbara tips.

Eftersom GetARef kontinuerligt förbättras, uppdatera gärna GetARef regelbundet.
 

Problemlösning

  

Referensfiler

  

Importera referenser

  

Tidskriftsformat och Formatfiler

  

Ordbehandling och dokumentfiler

  

Nätverk, LAN, etc

  

 

Till sidans början Q: Hur många typer av referenser kan man använda sig av i GetARef?

GetARef designades i första hand för forskare inom biomedicinska och relaterade fält och stödjer följaktiligen alla typer av referenser som används inom dessa forskningsområden. Dessa typer av referenser hör till någon av följande 3 grundläggande typer:

  • tidskrifter
  • redigerade böcker
  • monografier

För varje grundläggande referenstyp hanterar GetARef automatiskt ett stort antal varianter. För en 'rättvis' jämförelse mellan GetARef och andra system så skulle därför antal referenstyper var 12-15, inte 3. Som exempel, antag att du vid ett tillfälle vill citera en hel monografi, en annan gång ett kapitel från denna monografi och en tredje gång vill citera ett visst antal sidor från boken. Alla dessa 3 typer av citat representeras i GetARef av en grundläggande typ - 'monografi' - i stället för 3 olika typer.

Notera dessutom att en särskild referenstyp för konferensrapporter ('abstracts') inte är särskilt användbar. Skälet är helt enkelt att konferensrapporter kan uppträda i många olika slags publikationer: de kan publiceras som supplement till tidskrifter, i redigerade volymer och i bland i form av monografier. Det finns med andra ord ingen 'typisk' konferensrapport. Trots det kan ett abstrakt eller en rapport från en konferens eller symposium alltid passas in i en av GetARefs grundläggande referenstyper. För patent är situationen emellertid värre eftersom en fullständig beskrivning kräver ett mycket stort antal fält. Men även patent kan man vanligen lagra i form av någon grundläggande referenstyp i GetARef.

Beslutet av organisera referenser i ett begränsat antal grundtyper var huvudsakligen baserat på insikten att de flesta användare förr eller senare kommer att behova skapa sina egna utskriftsformat. Detta är en övervädligande uppgift med säg 30-40 olika referenstyper. Å andra sidan, även om forskare inom de biomedicinska fälten har nytta av strategin i GetARef kan detta begränsa GetARefs användbarhet för forskare inom andra fält eftersom det är knepigt (inte omöjligt) att citera videofilmer, kartografiskt material och Shakespeare.


Till sidans början Q: Vad är en formatfil?

Det finns nästan inte två tidskrifter som har exakt samma 'format', dvs som organiserar referenslistor och citat i löpande text på exakt samma sätt. Detta gör att det finns ett mycket stort antal format att välja mellan för den som vill publicera en vetenskaplig artikel.

Beskrivningen av hur citat och referenslistor ska se ut i en viss tidskrift lagras med GeARef i s.k. formatfiler och som har extensionen for, t.ex. "Lakartidningen.for". 

Med GetARef följer visserligen några hundra formatfiler med de är snarast att betrakta som exempelfiler än ett försök att leverera en väl täckande samling format.

Notera dock att t.ex. det s.k. Vancouver-format (Vancouver.for) åtminstone nominellt används av mer än 400 tidskrifter inom det biomedicinska fältet.

Avser man att publicera i en viss tidskrift behöver man ha tillgång till tidskriftens författarinstruktioner. DatAid har skapat en databas med internetlänkar till sådana instruktioner och den finns tillgänglig via Författarinstruktioner, som också gör det möjligt att ladda hem formatfiler.


Till sidans början Q: Antal tidskriftsformat

Enbart inom det biomedicinska fältet finns det nästan 90.000 tidskrifter som indexeras av NIH (Medlar) och knappast två av dem har identiskt system för att citera litteratur. Detta gäller även tidskrifter som säger sig använda en visst citeringsstil såsom APA eller Vancouver.

Avser man att publicera i en viss tidskrift behöver man ha tillgång till tidskriftens författarinstruktioner. DatAid har skapat en databas med internetlänkar till sådana instruktioner och den finns tillgänglig via Författarinstruktioner, som också gör det möjligt att ladda hem formatfiler.

Det betyder att även om DatAid AB skulle producera 5,000 olika format så skulle det fortfarande saknas definitioner för ca 85,000 tidskrifter. Detta kan knappast vara den rimliga lösningen på problemet.

DatAid har i stället följande strategi:

  • Gör det så enkelt som möjligt att skapa nya formatfiler i GetARef
  • Erbjuda användarna formatfiler via GetARefs webtjänst (se Författarinstruktioner).

Till sidans början I: Användning av Rich Text Format

Rich Text Format (RTF) är en typ av dokumentformat som liknar t.ex. HTML och TeX, dvs det innehåller inte bara text utan även detaljerade beskrivningar av fonter, paragrafernas utseende, grafiska element, etc.

RTF har skapats av Microsoft och ska kunna representera allt som finns i en Word-fil (en 'DOC-fil'). Det finns visserligen undantag för detta (orsakat av programfel i Word) men för de allra flesta användare spelar det egentligen ingen roll om dokument sparas som en DOC-fil eller en RTF-fil.

Word-användare som kör GetARef kommer dock att upptäcka att RTF-filer kan hanteras betydligt snabbare än DOC-filer (även om skillnaden är marginell för kortare uppsatser).

Praktiskt taget alla moderna ordbehandlare kan läsa och skapa RTF-filer även om de ibland skapat sig en egen RTF-variant. Även om GetARef explicit stöjder Word- och WordPerfect-dokument så kan de som föredrar någon annan ordbehandlare dra nytta av GetARef förmåga att skapa 'submission-färdiga' manuskript:

  • Spara dokumentet som en RTF-fil
  • Låt GetARef bearbeta RTF-filen
  • Öppna den fil som skapades av GetARef (den är också en RTF-fil) i ordbehandlaren.

Till sidans början Q: Hur kan man importera referenser från Reference Manager till GetARef?

RIS (Research Information System, numera ResearchSoft) har definierat ett filformat som kallas just RIS-formatet.

  1. Selektera alla referenserna i RefMan-databasen som ska importeras till GetARef
  2. Välj utskriftsformatet RIS och exportera referenserna i detta format.
  3. Starta GetARef, ge kommandot Verktyg|Importera referenser, ange filen som skapades i steg (2) ovan som Källfil och importera referenserna.

Till sidans början Q: Hur kan man importera referenser från PubMed till GetARef?

  • Givet att datorn är uppkopplad mot Internet kan GetARef etablera direktkontakt med PubMed och därmed göra det möjligt att söka och hämta referenser på samma sätt som om man kopplat upp sig mot PubMed via en vanlig webläsare.
    GetARef kommando för detta - Verktyg|Importera till PubMed - gör det möjligt att förhandsgranska sammanfattningar av dokument och ladda hem referenser direkt till en referensfil i GetARef.
  • Det är också möjligt att hämta hem referenser från PubMed via en webläsare. Gör man på detta sätt så ska referenser sparas i det s.k. MEDLINE-formatet och de kan därefter importeras till GetARef med hjälp av kommandot Verktyg|Importera referenser.

Till sidans början Q: Hur kan man importera referenser från EndNote till GetARef?

För att flytta databaser mellan EndNote i Windows och Mac-miljö rekommendera Niles Software Inc att man använder det s.k. RIS-format som definierats av Research Information System (numera ResearchSoft):

  1. Selektera alla referenserna i EndNote-databasen som ska importeras till GetARef
  2. Välj utskriftsformatet RIS och exportera referenserna i detta format.
  3. Starta GetARef, ge kommandot Verktyg|Importera referenser, ange filen som skapades i steg (2) ovan som Källfil och importera referenserna.

Till sidans början Q: Hur sorterar jag min referensfil lättast t.ex. efter författare?

Det enklaste sättet att visa referenserna sorterade i en viss ordning är genom att

  • ge kommandot Verktyg|Sortera visningsordning (Ctrl+Alt+O) och därefter
  • välja den önskade visningsordningen i rullgardinsmenyn Visningsordning (för att göra samma sak utan att behöva använda musen, ge kommandot Visa|Ändra visningsordning eller Shift+Ctrl+F8)

Det är möjligt att få GetARef att automatiskt sortera om visningsordningen så fort en referensfil har ändrats. Reglerna för när detta ska ske anges i fliken Gränssnitt i dialogen Verktyg|Anpassa GetARef.

Få användare behöver någonsin ändra den fysiska ordningen av referenserna i en fil, dvs sortera själva referensfilen men det är möjligt med hjälp av kommandot Verktyg|Sortera en referensfil.


Till sidans början Q: Varför blir det en tom post kvar när jag raderar en referens?

När man 'raderar' en referens i GetARef raderas den inte bokstavligen utan ersätts med texten 'DELETED' (eng., 'raderad'). Skälet till detta är följande.

Den som låter GetARef hantera referenserna i manuskript använder sig av platshållare för de referenser som ska citeras, s.k. pseudo-citat. Dessa pseudo-citat anger vilken referens som ska citeras med hjälp av namnet på en referensfil och referensens sekventiella ordningsnummer. Skulle man bokstavligt radera en referens i filen skulle ordningsnumret för alla efterföljande referenser ändras och därigenom skulle pseudo-citat kunna bli ogiltiga.

  • För att kunna se de 'raderade' referenserna använd visningsordningen Ursprunglig ordning. Detta gör det t.ex. möjligt att återanvända raderade poster.
  • För att eliminera de 'raderade' referenserna, använd kommandot Arkiv|Komprimera filen.

Till sidans början Q: Kan jag ha en referensdatabas hemma och en på jobbet och hur får jag dessa att stämma med varandra?

GetARef har ingen egen mekanism för synkronisering av referensfiler utan det är upp till användaren att överföra referensfilerna med hjälp av lämplig programvara.

GetARef skapar till varje referensfil (*.ref) ett antal 'associerade' filer med samma namn men annan extension (exempelvis *.srt för visningsordning).

Den enda fil som strikt talat behöver flyttas mellan datorer är själva *.ref-filen. Det säkraste är ändock att kopiera samtliga till referensfilen associerade filer eftersom de associerade filerna inte automatiskt uppdateras om de har yngre datum än referensfilen.  


Till sidans början Q: Finns det någon generell regel för hur jag ska spara min sökning i någon av de externa databaser som finns, så att GetARef automatiskt känner igen källa och innehåll, dvs väljer rätt importfiler?

De dumpfilsformat som stödjs av GetARef är med få undantag 'default-formatet' i ett visst system. Undantagen gäller främst defaultformat som gör det svårt att extrahera nödvändig information. Men det är alltid klokt första gången man gör sökningar i ett nytt system att första ta hjälp av GetARefs online-hjälp.

För alla typer av dumpfiler kan man i online-hjälpen hitta exempel på hur GetARef förväntar sig att en viss typ av dumpfil ska se ut. Vet du att databasen är t.ex. BIOSIS så sök efter 'BIOSIS' i GetARefs hjälpfil och välj det hjälpavsnitt som verkar matcha det söksystem du använder (t.ex. 'BIOSIS från Datastar').

För många dumpfilstyper kan man dessutom i online-hjälpen hitta förslag till hur sökningen rent praktiskt ska sparas. Detta gäller t.ex. Ovid, PubMed, WinSPIRS, Dialog, m.fl.

GetARef kan vanligen känna igen en dumpfil som ska importeras. När en viss fil inte känns igen är det inte nödvändigtvis något fel på vare sig dumpfilen eller GetARef; början av filen kan ha råkat bli atypiskt. GetARef är konstruerad så att hellre tillstå att en dumpfil inte känns igen än att felaktigt påstå att en dumpfil är av en viss typ.


Till sidans början Q: Hur fungerar GetARef i nätverk och vad händer om två personer samtidigt redigerar en referens i en gemensam referensdatabas?

GetARef är inte ett 'äkta' nätverksprogram. Detta torde sällan ställa till problem därför att även om en en viss referensfil är 'öppen' i GetARef så innebär det inte att motsvarande fysiska fil är öppen eller låst på disken. Filen öppnas för skrivning enbart när man faktiskt skriver till filen, dvs filen är inte ens öppen under det att man redigerar en viss referens utan öppnas först när referensen sparas.

För de som önskar dela referensfiler över ett nätverk rekommenderas att endast en av användarna ges skrivrätt till filen.


Till sidans början Q: Kan man vara flera GetARef-användare på en dator?

I Windows NT, 2000 och XP har varje inloggad användare vissa rättigheter. För att få installera nya program på en dator måste t.ex. den inloggade användaren har administratörsrättigheter.

När väl GetARef 6.0 har finns installerats på en dator så kan alla användare av datorn använda GetARef men då måste först GetARef 'initialiseras'. Det går till så att att när en ny användare försöker starta GetARef så startar i stället ett initialiseringsprogram i vilket användaren får mata in sitt namn, serienummer, etc varefter en särskild 'miljö' skapas för den specifika användaren.

Alla användare av datorn kommer att nyttja samma programversion; det är administratörens ansvar att uppdatera programvaran vid behov.


Till sidans början Q: Problem med GetARefs Programtillägg för Word XP (Word 2002 i Office 10)

Om menyn 'GetARef' inte är synlig i huvudmenyn hos Word XP eller Word 2003, gör följande:

A. Uppdatera GetARef om detta inte redan har gjorts.

B. Om 'GetARef-menyn' inte är synlig trots uppdatering gör följande

  1. Se till att Word är stängd.
  2. Starta Windows Utforskaren (Explorer).

  3. Sök upp GetARefs 'Word-mapp'. Vid en standardinstallationen heter denna mapp
      
    C:\Program\DatAid\GetARef6\Word (med GetARef 5.x ..DatAid\GetARef5\Word )
    Med engelsk Windows heter denna sökväg "
    C:\Program Files\DatAid...").

  4. Klicka en gång på filen "GetARef 6.0 Add-In.wll" eller filen "Garw32.wll" (om du fortfarande använder GetARef 5.x) och ge kommandot Kopiera (Ctrl+C).

  5. Har du Word XP sök upp den s.k. Startup-mappen för Office 10. Standardnamnet för denna mapp är
      
    C:\Program\Microsoft Office\Office10\Startup
    Har du Word 2003 sök i stället upp Startup-mappen för Office 11. Standardnamnet för denna mapp är
      
    C:\Program\Microsoft Office\Office11\Startup

  6. Ge kommandot Klistra (Ctrl+V), dvs klistra in filen "GetARef 6.0 Add-In.wll" (eller Garw97.wll om du använder GetARef 5.x) i Startup-biblioteket för Word.

Programtilläget är korrekt installerat om menyn 'GetARef' är synlig i Words huvudmeny.


Till sidans början Q: Sökningar i en referensfil tar mångfaldigt längre tid sedan den flyttats till en nätverksserver

Sökningar via ett nätverk tar normallt marginellt längre tid än när referensfilen är lagrad på den egna datorn.

En del nätverk är emellertid utrustade med antivirusprogram som kontrollerar vad som överförs via nätverket och dessa skydd kan (om de fungerar illa) orsaka påtagliga fördröjning.

När GetARef söker en fil öppnas den för läsning och hålls öppen tills dess sökningen är färdig. Men under sökningen läses småblock om c:a 16,000 tecken. Vissa virusskydd interferar mellan varje block och kollar vad det innehåller och kan på så sätt fördröja läsningen (denna fördröjning märks knappt när t.ex. en fil kopieras från en dator till en annan).

Åtgärd: Det finns i princip följande sätt att ågärda situationen:

  • Inaktivera virusskyddet för överföring av filer inom nätverket.
  • Inaktivera virusskyddet helt och hållet.
  • Arbeta enbart med referensfiler på den egna datorn.

Om det av något skäl inte går att inaktivera virusskyddet så överväg att behålla enbart stora förhållandevis stabila referensfiler på servern och sök dessa med s.k indexerad sökning.


Till sidans början Q: Hur importera en specifik referens med hjälp av Verktyg|Importera från PubMed?

Det kan ibland vara krångligt att skapa en sökprofil så att preliminärsökningen i dialogen Importera från PubMed ger en specifik referens som resultat.

Det finns ett enkelt sätt att lösa detta med hjälp av det s.k PMID-numret som unikt identifierar alla referenser i PubMed.

PMID visas för alla referenser inte bara när man söker på PubMeds hemsidor utan även i den komprimerade lista över referenser som visas i GetARef efter en sökning på PubMed.

  • Görs sökningen 'tillräckligt' smalt - vanlingen räcker det med ett författarnamn och ett årtal - så kan de eftersökta referenserna vanligen lätt identifieras i listan av referenser.
  • Dubbelklicka med vänster musknapp på PMID för de intressanta referenserna; GetARef kommer automatiskt klistra in dem i redigeringsrutan.
  • Gör om sökningen genom att klicka Sök-knappen och GetARef kommer att hämta hem enbart referenserna med de utvalda PMID-numren.

Klickar man på annat än PMID-nummer så klistras också denna text in i sökuttrycket och det är användbart i vissa söksituationer.


Till sidans början Q: Verktyg|Importera från PubMed fungerar inte längre med GetARef 5.1

National Library of Medicine ändrade i oktober 2004 formatet på dumpfiler i XML-format. Förändringen gör att GetARef 5.1 inte längre kan importera detta format och det påverkar funktionen Importera från PubMed.

Däremot kan GetARef 5.1 fortfarande importera referenser nedladdade från PubMed i det s.k. MEDLINE-formatet men man kan behöva manuellt ange Leverantör = "Medlar" och Källa = "Medline (NLM)".

GetARef 6.- som introducerades under sommaren 2005 - har anpassats till det nya formatet från PubMed

Uppdatering till GetARef 6.0 kan beställas från GetARefs huvuddistributör Medma AB. Uppge kontaktinformation (namn och adress) och nuvarande serienummer i ett mail till GetARefs huvuddistributör Medma AB.

Obs! Den som köpt GetARef 5.x eller uppdatering till GetARef 5.x (dvs betalat något för GetARef i mars 2001 eller senare) erbjuds gratis uppdatering till GetARef 6.0. För övriga användare tas ut en uppdateringsavgift enligt prislista.


Till sidans början Q: Att skapa ett färdigt manuskript i Microsoft Word

1. Se till att GetARef Tillägg för Word är aktiverat:

GetARefs Tillägg för Word är aktiverat om menyn GetARef återfinns i Words huvudmeny (vanligen längst till höger). Om GetARef inte aktiverat så kopiera filen GARW97.WLL till Words Startup-bibliotek:

  • Använda Windows Utforskaren för att söka upp filen GARW97.WLL på din hårddisk.
  • Använd Words kommando Verktyg|Alternativ... och sök efter namnet på Startup-biblioteket på fliken Sökvägar.
  • Stäng Word och kopiera filen GARW97.WLL till Words Startup-bibliotek.

När väl GetARefs Tillägg fär Word har aktiverats i Word så kommer det fortsättningsvis att aktiveras automatiskt när man startar Word.

2. Klistra in platshållare för citat (pseudocitat) och referenslista:

Under det att manuskriptet redigeras, klistra fortlöpande in pseudocitat på de platser där citat ska finnas i det färdiga manuskriptet:

  • Pseudocitaten skapas för en eller flera referenser med hjälp av GetARefs kommando Format|Skapa pseudocitat.
  • För att klistra in de av GetARef skapade pseudocitaten i Word-dokumentet, placera redigeringsmarkören på rätt plats i dokumentet och ge Word-kommandot GetARef|Klistra från GetARef (eller tryck Ctrl+Shift+G).
    Obs! Om du använder Ctrl+V eller liknande i stället för det speciella klistra-kommandot så kan annan font än den önskvärda att komma att användas av Word i det färdiga manuskriptet

För att markera var referenslistan ska skjutas in i det färdiga manuskriptet, placera redigeringsmarkören på den önskade platsen och ge Word-kommandot GetARef|Skjut in {{REFERENCES}} (texten som skjuts in är just en platshållare för referenslistan).

3. Fullborda dokumentet:

Ge Word-kommandot GetARef|Fullborda dokument, ange tidskriftsformatet i den dialog som visas av GetARef och 'fullborda' dokumentet. Filen som skapas av GetARef har samma namn som originalfilen men har texten _OUT inskjuten för filnamnsextensionen (för t.ex. MinFil.doc skapas filen MinFil_OUT.doc).

Innan man blivit övertygad om att processen fungerar är det naturligt att man upprepade gånger vill kolla att 'fullborda' dokument fungerar. När väl den fasen är äver tjänar man tid på att göra det förrän manuskriptet är i princip färdigt.

Obs! 'OUT'-filen bör man inte redigera på annat sätt än att sidbrytningar, etc., blir rätt inför att manuskriptet ska skickas för publicering. I synnerhet går det inte att 'komplettera' OUT-filen med ytterligare citat och det kan med vissa typer av citeringsformat vara mycket svårt att ta bort enskilda referenser. Redigeringar som på något sätt berör citat bör alltid göras i originaldokumentet.


Till sidans början Q: Hur fungerar GetARef tillsammans med Microsoft Word?

Microsoft Word 7.0, 97, 2000, XP och 2003 stödjer användingen av en speciell typ av DLL-fil som kallas Tillägg. Med hjälp av en sådan fil kan program såsom GetARef dynamiskt addera funktionalitet till Word. I synnerhet gör tillägget att det blir lätt att skapa manuskript med korrekt formaterade citat och referenslistor.

wpe37.jpg (8719 bytes)GetARef's Programtilläg för Word lägger ett ny meny i Words huvudmenyn - GetARef - och denna nya meny innehåller ett antal GetARef-relaterade kommandon:

  • Visa referensen vid markören: Om markören är placerad i ett pseudo-citat (en platshållare för citat) så öppnar GetARef motsvarande referensfil och visar referensen som citeras.
    Kommandot kan också ges med snabbkommandot Ctrl+Shift+V

  • Klistra in från GetARef: Gör det enkelt att klistra in pseudo-citat liksom formaterade referenser.
    Kommandot kan också ges med snabbkommandot Ctrl+Shift+G

  • Starta GetARef: Startar GetARef som om man skulle göra det från Windows Utforskaren.

  • Färdigställ ett manuskript: Startar GetARef och öppnar det verktyg med vars hjälp 'submission-färdiga' manuskript kan tillverkas.

  • Skapa referenslista: Startar GetARef och aktiverar det verktyg som används för att skapa referenslistor.

  • Skjut in {{REFERENCES}}: Infogar en platshållare för referenslistan.

GetARef adderar dessutom användbara kommandon till de popup-menyer som dyker upp när man pekar i ett dokument med musmarkören och klickar höger musknapp.


Till sidans början Q: Importera referenser från ISI Web of Knowledge (ISI Web of Science)

För att ladda hem referenser

  1. Gör sökningen (General Search eller någon annan variant).

  2. På resultatsidan (med rubriken Search Results – Summary) välj vilka referenser som senare ska importera genom att bocka för dem eller klicka radioknappen All records on this page (i den gråa rutan till höger).

  3. När du tryckt knappen Submit uppdateras sidan och längst till höger uppträder en knapp med texten MARKED LIST. Klicka på den för att få fram listan på de referenser du markerat.

  4. Step 1: Markera de fält som senare ska kunna importeras referensfilen i GetARef. Förutom standardfälten inkludera åtminstone abstract men gärna också language, document type, keywords, addresses, publisher information, ISSN, och subject category.

  5. Step 2: Klicka på knappen EXPORT TO REFERENCE SOFTWARE.

  6. På sidan som kommer upp, klicka på knappen EXPORT.

  7. I dialogen som visas, klicka på knappen Save.

  8. Byt namnet som föreslås (t.ex. CATC0R1L.y=0&) till något begripligt såsom MinFil.txt, sök upp en lämplig mapp (t.ex. C:\GetARef\Dumps) och klicka knappen OK.

För att importera till GetARef

  1. Starta GetARef och ge kommandot Verktyg|Importera referenser.

  2. Dubbelklicka i redigeringsrutan under texten Importfil (dumpfil från databas) eller klicka på knappen med mappar till vänster om redigeringsrutan. Sök upp filen med namnet du angav ovan (t.ex. C:\GetARef\Dumps\MinFil.txt).

  3. Ange en referensfil som ska ta emot de importerade referenserna (en ’destinationsfil’).
      
    När du importerat en gång så föreslås automatiskt den senast använda filen.

  4. GetARef kommer sannolikt att känna igen dumpfilen som ISI Export format och i så fall är bara att klicka knappen Börja importen.
       Om dumpfilen inte känns igen ange först manuellt Leverantör = RIS och Källor = Import-format.
       Om destinationsfilen redan existerar kommer du att få frågan om filen ska skrivas över (dvs ersättas med de importerade referenserna) eller om referenserna ska läggas till i slutet på den existerande referensfilen.


Till sidans början Q: Importera referenser från Elsevier Science Direct

För att ladda hem referenser

  1. Visa den volym/issue som är av intresse av och bocka för för den eller de referenser som senare ska importeras till GetARef (om ingen bockas för så kommer alla referenser exporteras i nästa steg).

  2. Klicka på knappen export citations

  3. I stället för Citations till höger om texten Export, välj texten Citations + Abstracts (för att, förstås, få med artiklarnas sammanfattningare).

  4. Låt det stå RIS format till höger om texten File Format.

  5. Klicka på knappen Export.

  6. I dialogen som visas, klicka på knappen Save.

  7. Byt namnet som föreslås (t.ex. CATC0R1L.y=0&) till något begripligt såsom MinFil.txt, sök upp en lämplig mapp (t.ex. C:\GetARef\Dumps) och klicka OK.

För att importera till GetARef

  1. Starta GetARef och ge kommandot Verktyg|Importera referenser.

  2. Dubbelklicka i redigeringsrutan under texten Importfil (dumpfil från databas) eller klicka på knappen med mappar till vänster om redigeringsrutan. Sök upp filen med namnet du angav ovan (t.ex. C:\GetARef\Dumps\MinFil.txt).

  3. Ange en referensfil som ska ta emot de importerade referenserna (en ’destinationsfil’).
      
    När du importerat en gång så föreslås automatiskt den senast använda filen.

  4. GetARef kommer sannolikt inte att känna igen dumpfilen som ISI Export format och i så fall ange manuellt Leverantör = RIS och Källor = Import-format och klicka knappen Börja importen.
       Om destinationsfilen redan existerar kommer du att få frågan om filen ska skrivas över (dvs ersättas med de importerade referenserna) eller om referenserna ska läggas till i slutet på den existerande referensfilen.


Till sidans början Q: 'Författarnamn har ingen avslutande punkt' - felmeddelande från GetARef 6.0 under Windows 95, 98 och NT

Symptom: När man redigerat en referens i Redigerings-dialogen och försöker spara så får man (obegripligt) meddelandet att ett författarnamn inte avslutats med 'punkt'.

Orsak: En bug i någon av systemfilerna i Windows NT (de är enligt Microsoft 'malformed', mer info).

Åtgärd: Filerna RICHED20.DLL, RICHED32.DLL och USP10.DLL behöver bytas ut. För att kunna göra detta måste man ha s.k. administrationsrättigheter på sin dator.

Notera att filerna som ska laddas om destinations-mapparna skiljer sig åt mellan Windows 95/98 och Windows NT; se instruktionerna nedan.


Med Windows 95 & 98:

  1. Skapa en tillfällig mapp, t.ex. c:\temp

  2. Klicka på följande länkar och spara respektive fil i den mapp du just skapat:
    RICHED20.EXE    RICHED32.DLL    UPS10.DLL

  3. Notera instruktionerna nedan och stäng därefter alla program (filerna som ska bytas ut kan nämligen annars vara i bruk av något program).

  4. Med hjälp av Windows Utforskaren (Explorer), kopiera de tre filerna du laddat hem till mappen SYSTEM i Windows systemmapp (standardnamnet på denna mapp är C:\WINNT\SYSTEM).  

  5. Radera den temporära mappen (filerna behövs inte mer)


Med Windows NT:

  1. Skapa en tillfällig mapp, t.ex. c:\temp

  2. Klicka på följande länkar och spara respektive fil i den mapp du just skapat:
    RICHED20.EXE    RICHED32.DLL    UPS10.DLL

  3. Notera instruktionerna nedan och stäng därefter alla program (filerna som ska bytas ut kan nämligen annars vara i bruk av något program).

  4. Med hjälp av Windows Utforskaren (Explorer), kopiera de tre filerna du laddat hem till mappen SYSTEM32 i Windows systemmapp (standardnamnet på denna mapp är C:\WINNT\SYSTEM32).  

  5. Radera den temporära mappen (filerna behövs inte mer)


Till sidans början Q: Problem med Acrobat 6 och GetARef-menyn i Microsoft Word

Efter installation av Acrobat 6 (både standard- och professional-versionen) försvinner GetARef-menyn i Word. Det ser ut som om Acrobat skriver över GetARefs meny med sin egen.

Detta problem i Acrobat är fixat. För en gratis uppdatering sök på Adobes web-tjänst, www.adobe.com.

Direktlänk för uppdatering av Acrobat 6 Standard:
   
http://download.adobe.com/pub/adobe/acrobat/win/6.x/Ac60BaP1.exe

Direktlänk för uppdatering av Acrobat 6 Professional:
    http://download.adobe.com/pub/adobe/acrobat/win/6.x/Ac60PrP1.exe

Till sidans början Till sidans början

GetARef är ett varumärke som tillhör DatAid AB. Alla andra produkter som nämns på denna web är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive företag. Frågor som rör denna web-site ska ställas till DatAid AB.
Copyright © 1997-2005 DatAid AB. All rights reserved.
Senast ändrad: 2005-09-16 15:14.